Waarschijnlijk waren de afspraken in een convenant en/of ouderschapsplan tot in de puntjes doordacht. Mogelijk was dit niet het geval en zijn onderwerpen onbesproken gebleven. Of er nu wél of geen duidelijke afspraken zijn gemaakt, roerige tijden kunnen onverwachts aanbreken, zo blijkt. Er wordt door de maatregelen en aanpassingen in verband met het corona-virus veel van iedereen gevraagd. Ook van ouders, en van gescheiden ouders.
Het stond allemaal zo goed beschreven
Onvoorziene situaties kunnen plaatsvinden op persoonlijk vlak, of zoals nu blijkt op landelijk en mondiaal vlak. Deze roerige tijden vergen veel flexibiliteit van ouders in praktische zin en logistieke zin, en werken ook emotioneel en soms financieel door. Dit geldt ook voor gescheiden ouders waarbij voor sommigen de communicatie met de andere ouder een extra uitdaging vormt. De actuele en wijzigende omstandigheden maken dat veel overleg met de ex-partner vaak onvermijdelijk is.
Roerige tijden voor kinderen
Het ene kind vindt het misschien heerlijk om vaker thuis te zijn, het andere kind zal zijn/haar vriendjes erg missen. Afhankelijk van de leeftijd natuurlijk ook, is de huidige periode voor kinderen een vreemde gebeurtenis. Sommige kinderen zijn erg flexibel, sommigen hebben veel structuur nodig. Veranderingen in de omgangsregeling kunnen voor sommige kinderen dan nu ook erg verwarrend zijn. Kinderen kunnen gevoelig zijn voor spanningen bij de ouders of onjuiste conclusies trekken uit financiële veranderingen.
Adviezen voor (gescheiden) ouders
Soms zijn veranderingen prima op te brengen, soms lukt dat slechts tijdelijk en soms stroomt de emmer snel over. In roerige tijden kunnen er op verschillende gebieden plots wijzigingen zijn, waardoor het stress-niveau mogelijk erg groot wordt. Wees mild voor jezelf en elkaar, niet te hard. Is het nodig om met de mede-ouder rustig in gesprek te gaan of het ouderschapsplan te evalueren? Wordt de financiële situatie nijpend? Is er persoonlijk even begeleiding nodig vanuit de gemeente/gemeenschap/professional? Neem het serieus en loop er niet onnodig mee door. Hieronder enkele adviezen.
1. Wees bewust van de afspraken van destijds
Op welke manier zou je met elkaar contact zoeken, in welke gevallen? Wanneer zou een moment zijn om aan te geven als de alimentatie niet goed op te brengen is/niet voldoende is? Duidelijkheid over wat er destijds is afgesproken, kan een drempel verlagen om op een goede manier met elkaar in gesprek te gaan.
2. Zie elkaar als ouder, niet als ex-partner
Automatisch zal er met een andere bril gekeken en gecommuniceerd worden als er andere rollen zijn. Gezamenlijk collega-ouders van de kinderen, waarbij dus dan bewust het perspectief verplaatst wordt naar het belang van de kinderen. Het is vaak gemakkelijker milder te zijn naar een mede-ouder dan naar een ex-partner.
3. Samenwerking voor kinderen
Het is goed om de kinderen op de hoogte te houden van veranderingen, ook zij mogen zien dat papa of mama even aan het puzzelen zijn naar oplossingen. Hoe fijn is het voor hen dat papa en mama met elkaar tot een oplossing willen komen, ook al spreken ze elkaar niet vaak? Blijf respectvol over elkaar praten, ook al zijn er verschillende ideeën.
4. Gevoelige zaken? Liever geen apps
Hoe makkelijk het ook soms lijkt, in de praktijk escaleert het vaak als iets gevoelig ligt. Zaken worden anders geïnterpreteerd en er ontstaat miscommunicatie. Een telefoongesprek of even om tafel bij onderwerpen die een lading hebben, kan veel irritatie voorkomen.
5. Neem besluiten voor de kinderen
Dan hoeven kinderen niet het gevoel te krijgen dat ze hoeven kiezen, hierdoor kunnen ze een loyaliteitsconflict krijgen. Als een door ouders gedragen optie even bij het kind getoetst wordt, geeft dit hen meer rust dan het besluit bij hen leggen. Hoe een besluit gedeeld wordt is niet minder belangrijk dan het besluit zelf.
6. Trek aan de bel als dat nodig is
Een ouderschapsplan bevat uitgangspunten en intenties, zodat duidelijk is wat verwacht kan worden van elkaar. Het kan juridisch bekeken worden, maar ook zeker constructief. Want sommige situaties vallen niet juridisch af te vangen. Wanneer was er afgesproken te evalueren? Duurt dat te lang? Trek dan aan de bel en evalueer, samen of met een bemiddelaar erbij.
Begeleiding bij evaluatie
Vaak kan het goed werken om bij evaluatie van eerder gemaakte afspraken een onpartijdige bemiddelaar aan tafel te hebben. Dit uiteraard met name als er verschillende ideeën zijn.
Bij Wender Mediation bieden we ook begeleiding voor aanpassing van het ouderschapsplan of alimentatie-afspraken. Zowel op financieel als pedagogisch gebied denken we graag mee zodat er niets vergeten wordt, zonder het roer over te nemen.
Investeer in duidelijkheid en rust in de toekomst.