Wat is een eenzijdige scheiding? Kun je eenzijdig scheiden via mediation? Moét je scheiden als een partner dat (wel) graag wilt?
Eenzijdig scheiden
Af en toe krijgen we deze vraag op kantoor, per e-mail of telefonisch: moet ik scheiden als ik niet wil? Het is een heel pijnlijk emotioneel proces als een van twee overtuigd is te willen scheiden en de andere persoon niet. Als mediators zeggen wij altijd dat er -helaas voor degene die zich verlaten voelt- geen keuze is óf je gaat scheiden, maar wel hoe. Iemand die wil scheiden kan een ‘eenzijdige scheiding’ aanvragen, als de partner niet zou willen scheiden.
Alles geprobeerd?
In verreweg de meeste scheidingen is het initiatief hiertoe door een van twee genomen. Soms moet de andere persoon hier nog even over nadenken, soms zal hij/zij dit begrijpen, soms wil de andere persoon eerst nog wat proberen. Het kan een grote klap zijn voor iemand om deze boodschap te horen, zeker als dit geheel onverwachts is. Daarbij kan het een logisch gevolg zijn om toch nog opties om het huwelijk te redden voor te stellen, zoals een proefscheiding of relatietherapie. ‘Scheiden of blijven‘ is voor velen een lastig dilemma. Voor het verwerkingsproces kan het goed zijn dat ‘zoveel mogelijk geprobeerd’ is voor degene die het gevoel heeft verlaten te worden, om op deze manier de situatie meer te kunnen accepteren.
Eenzijdig scheiden en mediation
Kort gezegd: eenzijdig scheiden gaat niet samen met mediation. Wij kunnen geen scheiding regelen voor één persoon. Voor mediation zijn twee partijen nodig die met het mediationtraject voor een (echt)scheiding instemmen. Betekent dit dat ieder die met mediation start volledig vrede heeft met de scheiding? Nee, dat is zeker niet altijd aan de orde. Het is bij mediation vaak aan de orde dat een van twee, of allebei, zeer veel moeite heeft met het besluit om te scheiden. Echter is er tijdens mediation genoeg ruimte om ook dit aspect te bespreken, om ruimte te bieden aan emoties, eventuele tijd die het nodig heeft of het eventueel bespreken van herinneringen. Op deze manier is er veel invloed op de manier waarop de wegen scheiden.
Proces eenzijdig scheiden?
Het proces van eenzijdig scheiden is anders dan via mediation, net als de begeleiding. Een advocaat kan een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Zie de uitleg van het juridisch proces op deze website van de Rechtspraak. Het is goed te vermelden dat dit traject langer kan duren dan mogelijk gedacht. De indiener van het verzoekschrift wacht op een tegenreactie, vervolgens volgt er een zitting op de rechtbank en later een uitspraak waartegen beroep mogelijk is. De rechter neemt in deze situatie besluiten over de zaken waar mensen het niet over eens zijn.
Mediation toch?
Wanneer één van twee niet wil scheiden of daar niet aan toe is, kan het zin hebben om toch een informatief gesprek met de mediator te voeren. Wij merken in de praktijk dat het rust kan geven om te horen wat er nodig is, in welke volgorde en op welk tempo. Als het besluit om te scheiden dan al zwaar is, is het vaak toch ieders wens om het zo positief mogelijk af te ronden. Mediation is bij uitstek geschikt om de balans te bewaren in de verschillende wensen en het gewenste tempo. Kies hoe de wegen scheiden, kies voor Wender Mediation.