Scheiden met huisdieren, vraagt dat speciale aandacht? Is het nodig om specifiek voor de dieren iets te regelen? Waarom zou je dat doen, en wat zijn dan de mogelijkheden?
Scheiden met huisdieren
Geen extra aandacht bij scheiden met huisdieren?
Het is misschien niet het eerste onderwerp waar je bij stilstaat als je gaat scheiden. Maar doordat jullie na de scheiding op enig moment niet meer samen in dezelfde woning zullen wonen, zullen jullie ook over de huisdieren iets gaan afspreken met elkaar.
Voor sommige stellen zijn de huisdieren van ondergeschikt belang. Voor hen is het meer relevant om met elkaar op een lijn te komen over hoe na de scheiding voor de kinderen gaat worden gezorgd. Of is het belangrijk om duidelijk te krijgen wat er met de woning gaat gebeuren, en hoe de alimentatieregeling er uit gaat zien. Over de huisdieren wordt kort besproken hoe zij daar mee om zullen gaan en bij wie ze zullen blijven. Veelal wordt deze afspraak niet opgenomen in de uiteindelijke officiële scheidingsdocumenten (het convenant en/of het ouderschapsplan).
Dat is ook helemaal niet verplicht, en het blijkt in de praktijk ook vaak prima te werken.
Extra aandacht bij scheiden met huisdieren
Maar het kan juist ook wel heel relevant zijn om afspraken over de huisdieren te maken. En deze ook concreet op te nemen in de scheidingsdocumenten. Van huisdieren wordt soms net zoveel gehouden als van kinderen, en dat maakt dat het helemaal niet gewenst hoeft te zijn om een huisdier bij een van beiden te laten blijven. Het is zeker mogelijk om een afspraak over wie wanneer voor het dier zal zorgen, op te nemen in het echtscheidingsconvenant. Vaak worden hier ook afspraken over de kosten van de zorg voor het dier bij gevoegd, zoals de reguliere kosten, maar ook voor bijvoorbeeld de kosten van de dierenarts.
Naast dat het voor jullie zelf belangrijk kan zijn om goede afspraken over de huisdieren vast te leggen, is het vaak ook voor kinderen een zorg hoe het met hun dier zal gaan.
Kinderen en scheiden met huisdieren
Voor kinderen betekent een scheiding dat er veel veranderingen in hun leven komen. Het kan voor hen een gevoel van veiligheid geven als zij weten dat zij hun huisdier bij zich kunnen houden. Bijvoorbeeld omdat de hond met hen meegaat als ze naar de andere ouder gaan.
Als dat voor ieder van jullie een goede afspraak is, dan kan deze afspraak onderdeel worden van het ouderschapsplan en/of echtscheidingsconvenant, en maakt het integraal onderdeel uit van jullie afspraken.
Dat is uiteraard ook mogelijk als een dier niet meegaat van de ene naar de andere ouder, maar juist op één vaste plek zal blijven. Voor kinderen is het dan fijn te weten dat hun dier goed verzorgd zal blijven, en wanneer zij er naar toe kunnen gaan.
Goed geregeld bij Wender Mediation
Meer weten over scheiden en huisdieren? Neem gerust contact op! Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.