Aan je kinderen vertellen dat papa en mama gaan scheiden. Een moment dat de kinderen waarschijnlijk altijd bij zal blijven. Hoe vertel je het de kinderen? Hoe breng je zulk slecht nieuws? Een paar tips.
Slecht nieuws brengen
1. Vertel het samen
Als het gaat, probeer dan om het de kinderen samen te vertellen, en aan alle kinderen tegelijk. De kinderen krijgen dan eenduidig bericht en merken meteen dat jullie als ouders samen voor hen zullen blijven zorgen. Je hebt dan ieder uit de eerste hand de reacties van de kinderen ervaren en jullie kunnen samen de kinderen opvangen. Zorg ervoor dat je allebei een stukje van het verhaal vertelt. De kinderen zullen de boodschap daarmee serieus nemen en ook als gezamenlijk bericht zien.
Door het de kinderen tegelijk te vertellen beschikken alle kinderen over dezelfde informatie en kunnen zij er onderling over verder praten.
Als het voor jullie echt geen optie is om het als ouders samen aan de kinderen te vertellen, zorg ervoor dan voor dat jullie het allebei apart met de kinderen bespreken, en laat weten aan de andere ouder wanneer je dat gaat doen en hoe het is gegaan.
2. Bereid het voor
Hoe vertel je het de kinderen, neem dat ook letterlijk: Bespreek vooraf samen hoe jullie het zullen gaan vertellen, en wie wat vertelt. Spreek ook duidelijk af wat jullie niet zullen vertellen, en houd je daar ook aan. Neem als ouders samen de verantwoordelijkheid voor de scheiding, ook als de scheiding een eenzijdig besluit is.
Kinderen willen eigenlijk altijd weten waarom papa en mama gaan scheiden. Overleg welk antwoord jullie daarop zullen geven en wees daarin duidelijk dat jullie relatie ophoudt omdat jullie bijv. te veel ruzie maken, niet meer verliefd zijn op elkaar of elkaar verdrietig maken. Leg ook uit dat het geen verband houdt met jullie liefde voor de kinderen, en dat jullie als papa en mama altijd van hen zullen houden en altijd goed voor hen zullen blijven zorgen.
3. Kies een moment
Kinderen voelen vaak aan dat er iets aan de hand is met papa en mama. Als jullie ze niet vertellen wat er speelt, dan kunnen zij zelf gaan invullen wat er zou kunnen zijn. Kinderen kunnen zo de meest verschrikkelijke dingen bedenken en daar bang voor worden. Het is daarom zaak niet te lang te wachten met vertellen. Hiermee sluit je ook uit dat de kinderen het via iemand anders te horen kunnen krijgen.
Door het bericht eerder met de kinderen te delen kan het zijn dat er nog geen antwoord is op de vragen die de kinderen zullen hebben. Jullie kunnen dan geen duidelijkheid geven over wie van de ouders in het huis zal blijven en waar de andere ouder gaat wonen. Of wanneer de kinderen dan bij papa of mama zullen zijn. Maar jullie kunnen wel in alle eerlijkheid vertellen dat jullie daar aan zullen werken en dat hen laten weten zodra er iets over bekend is. En dat jullie daarin zullen luisteren naar wat de kinderen daarin belangrijk vinden.
Plan het moment in als jullie allemaal bij elkaar zijn en er tijd is om, als de kinderen dat willen, vragen te beantwoorden. Zorg ervoor dat er geen afleiding is en dat de kinderen daarna nog tijd hebben om te doen wat ze willen, bijv. verder praten, spelen, alleen zijn, naar een vriendje gaan, etc.
4. Wees eerlijk en oppervlakkig
Vertel het de kinderen zo duidelijk en zo eenvoudig mogelijk. Gebruik woorden die ze begrijpen en hou het kort. Maak duidelijk dat dit echt gaat gebeuren, om te voorkomen dat de kinderen hopen dat het over zal gaan. Blijf oppervlakkig in wat je vertelt, en geef de kinderen geen onnodige details, dat is voor hen belastend. Wees eerlijk. Jullie kunnen best benoemen dat jullie ook verdrietig zijn of boos, maar houd ook dat kort, geef de kinderen de ruimte om hun gevoelens te uiten en te reageren.
5. Verwacht niet te veel
Laat de kinderen vrij in hun reactie. Hebben ze vragen, geef daar dan eerlijk antwoord op. Maar willen ze direct weg, geef ze de ruimte. Soms willen kinderen naar een vriendje of naar opa en oma of naar een ander vertrouwd persoon. Om er daar met hen over te praten, of juist om het daar te ontvluchten.
Laat de kinderen merken dat jullie ze willen helpen. Dat ze met jullie kunnen praten, dat jullie goed naar ze zullen luisteren en dat ze belangrijk zijn voor jullie.
6. Blijf erover praten
Hoe vertel je het de kinderen? En hoe blijf je erover met ze in gesprek? Betrek de kinderen bij de scheiding, op een manier die bij ze past. Soms vinden kinderen het fijn om bij beslissingen betrokken te worden, of te kunnen vertellen wat zij belangrijk vinden. Het kan prettig zijn als jullie de kinderen voorleggen hoe jullie voor ze willen gaan zorgen, en dan te kijken of zij daar aanvullingen of bedenkingen bij hebben.
Breng het onderwerp met enige regelmaat ter sprake, zodat het de kinderen duidelijk is dat het echt aan de orde is en blijft. Soms helpt het om te vertellen wat je zelf voelt, dat neemt voor de kinderen soms de drempel weg om ook eigen emoties te benoemen. Een andere manier is om door middel van (voorlees)boeken over scheiden met de kinderen verder te praten. Herkennen zij iets uit het boek? Kunnen ze daar iets over vertellen?
Samen goede ouders blijven
Hoe vertel je het de kinderen? De impact van een scheiding op het leven van de kinderen is groot. Zij zullen, zeker ook in deze periode, kijken naar jullie en jullie als voorbeeld nemen. Jullie bepalen daarmee in feite voor een groot deel hoeveel last de kinderen van de scheiding hebben. Als het jullie lukt om samen als ouders op een goede manier met elkaar in contact te blijven en met elkaar om te gaan helpen jullie daar de kinderen enorm mee. En daarnaast is dat voor jullie zelf natuurlijk ook alleen maar prettig. Wender Mediation helpt jullie dit samen goed op te pakken.