Inboedel verdelen tijdens en na de scheiding, dit is vaak een emotioneel proces. Er zijn een aantal misvattingen over hoe dit zou moeten, zo zou een lijstje of een taxatie nodig zijn. Besluiten maken over de inboedel kan soms al intensief zijn, daarom zou het niet onnodig intensiever gemaakt moeten worden. Wat kan, mag en moet?
Definitie inboedel
Bij de verdeling van al het vermogen, bespreken we altijd eerst de inboedel. De inboedel zijn alle spullen in en rond het huis: van meubels tot bestek. De ‘grotere’ zaken zoals motorvoertuigen vallen niet in de inboedelverdeling, alles in en rond het huis valt onder ‘inboedel’ voor het verdelen. Er zijn wel uitzonderingen, persoonlijke spullen zoals sieraden vallen niet onder de gezamenlijke inboedel, deze blijven van de eigenaar.
Hoe verbonden?
Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, of geregistreerd partners? Dan is de gehele inboedel van jullie samen. In het geval van ‘huwelijkse voorwaarden’ of een samenlevingscontract is het goed om na te gaan wat voor precieze afspraken er zijn gemaakt rondom verdeling inboedel bij scheiding. Bij een samenleving zonder contract heb je geen rechten op elkaars spullen, daar zal misschien via bankafschriften nog het een en ander uit te zoeken zijn. Dat er misschien nog bonnetjes en afspraken zijn, betekent niet dat er niet heel veel twijfelgevallen voorbij zullen komen. Hoe pak je dit aan?
Lijst inboedel en taxatie
Is het verplicht om een lijst bij de formele documenten toe te voegen van de inboedel? Nee. Het is een hardnekkig misverstand dat dit nodig is, ook is er geen taxatie van de waarde verplicht. Zolang jullie overeen komen dat de ‘waarde’ van de inboedel ongeveer gelijk is, is er geen extra toelichting nodig. Voor alle ‘grote’ vermogenszaken naast inboedel, zoals motorvoertuigen of aandelen, is wel uiteindelijk een (gezamenlijk besloten) waarde nodig. Een formele lijst met zaken uit de inboedel met waardes kan het ook onnodig ingewikkeld en zwaar maken, want wat voor de ene veel waarde heeft, heeft het voor de ander soms minder.
Twee huishoudens
Daarnaast spelen ook praktische zaken een rol, voor dadelijk twee huishoudens zijn straks twee wasmachines nodig. Mogelijk kan één van twee gemakkelijk een wasmachine overnemen van een familielid, waardoor het logisch is dat de andere de eigen wasmachine overneemt. Door samenwerking in de verdeling, kom je allebei verder. Er zullen veel spullen opnieuw gekocht moeten worden, zeker als er kinderen zijn. Door samen in alle redelijkheid te starten met de basisstukken die ieder nodig heeft, zoals meubels, witgoed en bedden kun je alvast voor jezelf en met elkaar bedenken óf en hoe dit makkelijk aan te vullen is voor het andere huishouden. Maak het niet onnodig juridisch als dit niet nodig is, de inboedel verdelen kan prima zonder ruzies verlopen.
Inboedel: hoe starten?
Wat we uit alle ervaringen vernemen, werkt het het beste als één van twee een voorstel maakt. Langzaam bij aanvang van de scheiding en globaal per ruimte. Bijvoorbeeld de keuken: dus niet gezamenlijk de theelepels hoeven tellen, wel dat één persoon bijvoorbeeld een voorstel doet over de globale verdeling van de apparaten en servies in de keuken. Even later kan er dan bijvoorbeeld een voorstel komen over de verdeling van de spullen in het kantoor. Door daarna gezamenlijk het voorstel door te nemen, zullen jullie het over bepaalde dingen eens zijn, sommige misschien en sommige (nog) niet. Voor veel spullen zal het voor jullie vanzelfsprekend zijn wie deze zal krijgen. Het is vaak een langer proces, afhankelijk van ook de nieuwe woonsituaties. Neem er de tijd voor, begin op tijd en bespreek het rustig met elkaar.
Inboedel en kinderen
Probeer er, hoe moeilijk soms ook, voor de kinderen ook iets leuks van te maken. Als jullie naar hen uitstralen dat deze verdeling namens jullie allebei ‘gewoon het beste’ is, kan voor hen heel leuk zijn om ‘een nieuw bed uit te zoeken voor bij mama’. Neem de vragen van de kinderen ook serieus, zij kunnen zich echt wel zorgen maken of papa straks wel genoeg kerstballen in huis heeft. Kinderen zouden niet via eventuele emoties moeten ervaren dat spullen ‘afgenomen’ worden, maar juist dat dit een kans is om wat nieuws uit te zoeken. Ze willen dat jullie je allebei geen zorgen hoeven te maken en allebei gelukkig zijn.
“Maak een scheiding niet onnodig juridisch en ingewikkeld!”
Inboedel mediator
Als mediators proberen wij niet onnodig met de verdeling van inboedel te bemoeien, als dit niet nodig is. Vaak is dit ook niet nodig, als je het op een zorgvuldige manier aanpakt, waar wij ook tips voor geven. Toch kan het uiteindelijk ‘scheef’ gaan in waarde, hoe compenseer je hierin dan? Of hoe ga je tóch om met iets wat moeilijk te verdelen valt? Of als de een door de verdeling wel heel veel moet aanschaffen vergeleken met de ander? Bij mediaton pakken we dit dan op, gezamenlijk, zonder het onnodig juridisch te maken. Wij denken altijd met elkaar in eerlijke en realistische oplossingen. Nieuwsgierig naar onze werkwijze? Neem gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.