Goed uit
elkaar?

is soms de
bakens verzetten.

Blijven
vechten?

of een punt op de
horizon zetten?

Duidelijke
afspraken

als het roer
omgaat.

Schoon schip
maken?

dat doen we
samen.

Voor de
wind

in twee
richtingen.

Een nieuwe
koers?

wel met helder
stappenplan.

Alle schepen achter je verbranden?

of toch in
gesprek?

Wat is jullie situatie? Want geen enkele scheiding is hetzelfde. Al gaat het voor iedereen die uit elkaar gaat globaal wel over dezelfde onderwerpen, wat er speelt, en hoe jullie het willen regelen is aan jullie zelf.

Wat is jullie situatie?

Wat er precies voor het uit elkaar gaan geregeld moet worden, hangt sterk af van jullie situatie. Welke juridische status heeft jullie relatie: zijn jullie getrouwd? Geregistreerd partners? Of zijn jullie samenwonend?
En welke gemeenschappelijke elementen hebben jullie samen opgebouwd?

Jullie situatie: de juridische status

De juridische status bepaalt wat er nodig is om uit elkaar te gaan. Voor stellen die getrouwd zijn, of die geregistreerd partners zijn, is voor de scheiding een uitspraak van de rechter nodig. Daarna wordt de scheiding verwerkt in de registers van de burgerlijke stand, bij de gemeente. Dat zijn extra handelingen ten opzichte van samenwoners, voor wie de rechtbank of notaris niet nodig zijn om uit elkaar te gaan.
Overigens kunnen geregistreerd partners die geen minderjarige kinderen hebben er ook voor kiezen om niet via de rechter, maar via de notaris de ontbinding van het partnerschap te regelen.

Los van de juridische status kan het zijn dat jullie bij het aangaan van de relatie daarover afspraken op papier hebben gezet: in een samenlevingscontract, of door het opstellen van huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Deze contracten kunnen regelingen bevatten die maken dat er zaken niet tussen jullie verdeeld hoeven worden, omdat jullie hebben afgesproken dat ze privé zijn. Of waarin beschreven is hoe jullie bij scheiding met zaken zullen omgaan. Hiermee wordt bij de scheiding rekening gehouden.

Jullie situatie: wat speelt er?

Naast de juridische status is het natuurlijk ook relevant welk leven jullie samen hebben opgebouwd. Zijn jullie samen ouders en zijn jullie kinderen minderjarig? Welke bezittingen en schulden hebben jullie samen? Met name een eigen woning of een eigen onderneming zijn aspecten die tijdens een scheiding aandacht verdienen. En ook over pensioenaanspraken is het belangrijk duidelijke afspraken te maken.

Wij leggen alle afspraken die jullie over deze onderwerpen maken schriftelijk voor jullie vast. Jullie afspraken over minderjarige kinderen komen in een ouderschapsplan. Al jullie andere afspraken leggen we vast in een echtscheidingsconvenant.

Kennismakingsgesprek

  • Vrijblijvend en kosteloos
  • Duidelijkheid over wat mag, kan en moet
  • Verheldering en ondersteuning
    van A tot Z
  • In de buurt en op korte termijn

Wat klanten zeggen:

Het voelde vertrouwd en wij hebben met een beetje hulp de oplossing zelf gevonden.

Helemaal tevreden.